voorwaarden
Taken dierenoppas
De eigenaar en dierenoppas komen overeen dat de dierenoppas aan huis van de eigenaar komt om de dieren te verzorgen. De dierenoppas krijgt toegang tot het huis wanneer de eigenaar er niet is, enkel en alleen op de overeengekomen dagen. De eigenaar bezorgt een sleutel of code aan de dierenoppas. Het dier wordt verzorgd aan huis en dus op het adres van de eigenaar zoals hierboven vermeld.
Mogelijke taken van de dierenoppas zijn:
- 1 of meerdere bezoeken per dag, ook in het weekend en op feestdagen
- elke dag vers water en eten voorzien
- knuffelen en spelen met de dieren
- kattenbak uitkuisen en proper houden
- ongelukjes opruimen en kuisen
- borstelen (indien gevraagd en wanneer het dier het gewend is)
- onderhoud van de ruimte waarin de dieren zich bevinden
- wandelen
- medicatie toedienen (mits uitgebreide uitleg van hoeveelheid en toedienen door eigenaar)
Tijdens de afgesproken periode, houdt de dierenoppas de eigenaar op de hoogte via whatsapp of berichten.
Het is de taak van de dierenoppas het huisdier te verzorgen en dit ook in nood. Daarom is de eigenaar verplicht de contactgegevens achter te laten van een derde persoon die kan gecontacteerd worden wanneer de eigenaar niet bereikbaar/beschikbaar is. Deze persoon kan ingezet worden om het huisdier te komen ophalen bij problemen of ziekte.
Indien de dierenoppas vermoedt dat het dier ziek is, verwondingen heeft of om welke reden dan ook dringende hulp nodig heeft, wordt de eigenaar of contactpersoon in nood (indien mogelijk) hiervan op de hoogte gebracht. Het huisdier wordt naar de dierenarts van de eigenaar gebracht. Gemaakte kosten zijn ten laste van de eigenaar. In geval van acute nood mag de dierenoppas zonder overleg in belang van het dier handelen en zullen de kosten vergoed worden door de eigenaar.
Indien de dierenarts van de eigenaar niet bereikbaar/beschikbaar is, mag de dierenoppas zelf de beslissing nemen naar zijn eigen of een andere dierenarts te gaan.
Taken eigenaar
Indien het huisdier medicatie moet krijgen tijdens de oppasperiode, moet de eigenaar tijdens de kennismaking een uitgebreide uitleg kunnen geven aan de dierenoppas over het toedienen van de medicatie en de hoeveelheid.
Het vaccinatieboekje dient klaargelegd te worden zodat de dierenoppas dit altijd ter beschikking heeft tijdens de oppasperiode.
De voeding van de huisdieren dient klaargezet te worden. De eigenaar moet ruimschoots voldoende voeding voorzien voor de volledige oppasperiode.
De eigenaar moet ook genoeg dekens, mandjes en etens- en drinkbakjes voorzien.
Kennismaking
De dierenoppas komt langs aan huis om kennis te maken met de huisdieren en de eigenaar. Op dat moment wordt alle nodige uitleg gegeven zowel van dierenoppas aan eigenaar als omgekeerd. Deze kennismaking is eenmalig, kosteloos en gebeurt op een overeengekomen moment.
Toegang tot de woning
De dierenoppas krijgt enkel tijdens de oppasperiode toegang tot de woning. De eigenaar bezorgt hiervoor een sleutel of code aan de dierenoppas. Deze wordt terugbezorgd of achtergelaten in de woning na de oppasperiode. Dit in overeenstemming tussen dierenoppas en eigenaar.
De sleutel of de code wordt overhandigd aan de dierenoppas op een overeengekomen moment kort voor de oppasperiode (de eerste keer is dat vaak tijdens de kennismaking). De dierenoppas zal de sleutel zorgvuldig bewaren.
De dierenoppas mag de sleutel niet dupliceren, niet uitlenen aan derden en niet voorzien van adres of andere gegevens waarop te zien is waarvoor de sleutel kan gebruikt worden. De sleutel wordt onmiddellijk terug bezorgd op dringend verzoek van de eigenaar.
Bij verlies of diefstal van de sleutel neemt de dierenoppas contact op met een slotenmaker en de politie. De kosten hieruit vloeiend zijn voor de dierenoppas.
Betaling & annulatie
De betaling gebeurt op het moment van de overdracht van de sleutel. Bij niet-betaling wordt de overeenkomst geannuleerd en zal de dierenopvang niet doorgaan.
De dierenopvang kan kosteloos geannuleerd worden door de eigenaar tot 2 weken (14 dagen) voor de aanvang van de opvang. Bij een latere annulatie wordt de opvang aangerekend (met uitzondering van ziekte met een medisch attest van de eigenaar of huisdier en sterfte).
Schade en onvoorziene kosten
Dierenartskosten, lichamelijke schade en schade aan infrastructuur zijn altijd ten laste van de eigenaar. Indien er schade vastgesteld wordt of onvoorziene kosten gemaakt worden, zal de dierenoppas de eigenaar hiervan op de hoogte brengen.
In geen geval kan de dierenoppas verantwoordelijk gesteld worden bij overlijden, ziekte, ongevallen, lichamelijke schade of welke andere schade ook die veroorzaakt wordt tijdens de oppasperiode.
Beëindiging overeenkomst
Indien de eigenaar bij reservatie informatie over het dier heeft achtergehouden of verkeerd heeft doorgegeven, kan de dierenopvang geweigerd worden en kan de dierenoppas eenzijdig de overeenkomst beëindigen.